κατη

Μουσικό ΧωριόΤο Μουσικό Χωριό διοργανώνεται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, από την Αστική μή Κερδοσκοπική Εταιρία Μουσικών Παρεμβάσεων arTree σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Στόχος και επίτευγμα του Μουσικού Χωριού είναι η εδραίωση μίας διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, ανοικτής στο κοινό, με κοινή γλώσσα τη μουσική, τόσο σε επίπεδο συλλογικής - συμβιωτικής μουσικής εκτέλεσης, όσο και παραγωγής / δημιουργίας αρχείου τεκμηριωμένων καλλιτεχνικών δράσεων.

Αυτό συμβαίνει μέσω 

1. της πραγματοποίησης συναυλιών και παραστάσεων μουσικού θεάτρου και χορού

2. της υλοποίησης εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή εργαστηρίων/masterclasses ομαδικής δράσης, τα οποία συντονίζονται σε συνεργασία
με Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες, στο χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων στο σύνολο τους αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στα ελληνικά προγράμματα μουσικών σπουδών.

3. των αναθέσεων για σύνθεση πρωτότυπων μουσικών έργων, παραστάσεων μουσικού θεάτρου και χορού/performance σε σύγχρονους Έλληνες και αλλοδαπούς δημιουργούς με στόχο την πρώτη εκτέλεση τους στα πλαίσια του Μουσικού Χωριού.

4. Την παροχή υψηλού επιπέδου εφοδίων στους σπουδαστές των εργαστηρίων, όπως η ενεργή συμμετοχή τους στα πρωτότυπα έργα που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η διαδραστική παρακολούθηση μαθημάτων και διαλέξεων, η ένταξη τους σε μελλοντικά project της διοργάνωσης και η απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής. Τα παραπάνω ενδυναμώνουν τη βιωματική εμπειρία των σπουδαστών στο πεδίο της μουσικής πράξης και τους προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την μετέπειτα επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί και διαμείνει στον Άγιο Λαυρέντιο πάνω από 6.000 καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, φίλοι των τεχνών και επιστήμονες από όλον τον κόσμο. 

Ο θεσμός έχει προβληθεί διεθνώς μέσα από τα ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και ηλε- κτρονικά μέσα τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, όπως η ΕΡΤ, ΒΗΜΑ, ΚΑ- ΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το BBC, το Plush Music και το WDR. Επίσης, η επικοινωνιακή του προοπτική διευρύνεται συνεχώς μέσα από το δίγλωσσο ιστότοπο της διοργάνωσης (www.music-village.gr), προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό και εκπαιδευτικά προγράμματα διεθνώς.