κατη

Explosions in the sky 14/10 Θεσσαλονίκη, 15-16/10 Αθήνα


EXPLOSIONS IN THE SKY

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

Σχεδόν 20 χρόνια στο δρόμο, οι θρυλικοί Explosions In The Sky γεννήθηκαν στο Όστιν της πολιτείας του Τέξας κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ‘90. Η συναρπαστική πορεία τους καταμεσής της ηλεκτρικής ζούγκλας αρχίζει να καταγράφεται με κάθε επισημότητα τη στιγμή που οι συμπατριώτες τους ήρωες της drone-pop, The American Analog Set μαγεύονται από το παρθενικό sold-out CD-R demo τους How Strange, Innocence και το παραδίδουν στην Temporary Residence Limited αυτοπροσώπως και συνοδεία ενός ιδιόχειρου σημειώματος που κατά λέξη γράφει: "This totally fucking destroys"…


Ήταν η αρχή της επικής διαδρομής τους στο Πλανήτη ενός instrumental indie rock που κατέκτησε όλους μας ως Post-Rock. Ένα ιδίωμα που είδε το φως της ζωής στα βάθη του πειραματικού σωλήνα από τις στάχτες του kraut, του ambient και του progressive, ενώ το space rock σε ανέβαζε Eight Miles High την ίδια στιγμή που σε πέταγε για πάντα στα Τάρταρα της Κόλασης: ήταν ο ορισμός του Πειραματισμού στη Rock. 


Οι μυημένοι μίλησαν για μια Αποκάλυψη και αίφνης τοποθέτησαν τους Explosions In The Sky δίπλα στους Μύθους της περιόδου Godspeed You! Black Emperor και Mogwai. Δεν διαψεύστηκαν. Those Who Tell the Truth Shall Die, Those Who Tell the Truth Shall Live Forever (2001), The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003), All of a Sudden I Miss Everyone (2007), όλα τους αριστουργήματα που χαράχτηκαν ανάγλυφα στις ψυχές μιας ολόκληρης γενιάς, οι εκπρόσωποι της οποίας ανέβασαν τους EITS στους Εφτά Ουρανούς προσδίδοντάς τους ένα ανεπανάληπτο cult following: με τους GY!BE ακόμα σε hiatus, ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο «Υπνωτικό» Βασίλειο των Επαναλαμβανόμενων Ηχητικών Εκρήξεων. 


Το The Wilderness είναι το ολοκαίνουριο άλμπουμ των Explosions In The Sky που κυκλοφόρησε ανήμερα Πρωταπριλιά σαν σε ψέμα. Από τότε που διέρρευσε μέρος του, όλοι μιλούν για ό,τι πιο συγκλονιστικό έφτιαξαν ποτέ, για το απόλυτο αριστούργημά τους μέσω του οποίου ξαναγράφουν Ιστορία με ένα υλικό που αποτυπώνει τη καλύτερη στιγμή μιας καθόλα εδραιωμένης μπάντας και παρόλα αυτά, καταφέρνει να σε κάνει να παραδεχτείς πως, δε μπορεί, αυτό Συμβαίνει Τώρα. Πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό όταν έχουν ήδη 20 χρόνια καριέρας στις πλάτες τους; Πόσοι μπορούν να σου προσφέρουν απλόχερα καθαρά εφηβικό ενθουσιασμό όταν διανύουν μια κατεξοχήν περίοδο ωριμότητας;


Σε αυτό το άλμπουμ, οι Explosions In The Sky συμπράττουν για πρώτη φορά με συμπαραγωγό τον μακροχρόνιο συνεργάτη τους, John Congleton (βραβευμένος με Grammy), με αποτέλεσμα, τα πιο επίδοξα τραγούδια του συγκροτήματος μέχρι στιγμής να οδεύουν προς απρόσμενες καινούριες διαστάσεις: το Logic of a Dream είναι μια παραδεισένια συμφωνία που ξεχύνεται πάνω από ανελέητους tribal ρυθμούς στα drums, καταλήγοντας σε ένα απαλό Krautrock τέλος. Το κακόφωνο άνοιγμα του Disintegration Anxiety οδηγεί σε έναν ρυθμό ο οποίος ακολουθείται από ένα αποδομημένο ηχητικό τοπίο στο Losing the Light. Στο Colors in Space, η ομορφιά και το θάρρος περικυκλώνονται από τo μεγαλείο της ατμόσφαιρας και την κινητήρια δύναμη του κομματιού που κόβει την ανάσα με το ξαφνικό τελείωμα.


Από την ηλεκτρονική υφή του πρώτου κομματιού μέχρι την ατμοσφαιρική διάλυση του πιο κοντινού Landing Cliffs, το “The Wilderness” είναι μια επιθετικά μοντέρνα και ορθή δουλειά, αναμφισβήτητα το πιο προχωρημένο άλμπουμ των Explosions In The Sky. Ένα άλμπουμ όπου η shoegaze, ο ηλεκτρονικός πειραματισμός, η κατεστραμμένη από την punk dub, το noise, η ατμοσφαιρική folk καταφέρνουν να συνυπάρξουν χωρίς ίχνος τεχνάσματος και δίνουν συνοχή σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και εύηχες στιγμές όλης της εκτεταμένης δισκογραφίας του συγκροτήματος -των “ορθών” άλμπουμ τους αλλά και των soundtracks πολλών ταινιών.


Η προοδευτική ατμόσφαιρα ενός νέου Peter Gabriel, ο θριαμβευτικός ρομαντισμός των The Cure στην δόξα τους και οι πιο μελαγχολικές στιγμές των Fleetwood Mac, αποτελούν χαρακτηριστικά του παράξενα όμορφου “The Wilderness”. Η απρόσμενη ιδιότητα συμφιλίωσης της έντασης ανάμεσα στην παραφωνία, την εφιαλτική κακοφωνία και της χαλαρής folk-rock εμπνευσμένης από την μουσική σκηνή του Laurel Canyon, αποτελούν τα θεμέλια αυτού του άλμπουμ αλλά και το κέντρο της αξιοσημείωτης εξέλιξης των Explosions In The Sky. Αν το “The Earth Is Not A Cold Dead Place” ήταν το άλμπουμ που καθόρισε την καριέρα των Explosions In The Sky, τότε το “The Wilderness” είναι το (επανα)καθοριστικό άλμπουμ του συγκροτήματος.


Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Gagarin 
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Principal Club Theater

Explosions In The Sky: 
Chris Hrasky (drums), Michael James (bass), 
Munaf Rayani (guitars) & Mark T. Smith (guitars) 

Info:
Doors open at 20:30, Show starts at 21:30
Ticket presale 20€, 22€ & 25€
Door price 27€
Presale starts on April 8th!
Ticket presale at Ticket House, Stereodisc, Rover,
Public, Ianos, Seven Spots, Drugstore & Viva.gr